30 Μαρτίου 2016

Πολιτική πρόταση για κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία των Σκοπίων

Πολιτική πρόταση για κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία των Σκοπίων

30.03.2016 | 09:01
Image

Γράφει ο
 ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ

Βουλευτής Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων

Η πολιτική μου απόφαση να συμβάλλω με προτάσεις και επιχειρήματα στη διεξαγωγή του ανοιχτού, ζωντανού, δημόσιου και κοινωνικού διαλόγου σχετικά με τα εξαιρετικά επείγουσας σημασίας ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με οδήγησε στην διοργάνωση ανοιχτής ημερίδας πολιτικού προβληματισμού με γενικό θέμα: “η προσφυγική κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ευθύνες της Δύσης”. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η πολιτική μου πρόταση για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγινε αφορμή για να εκφρασθούν διαμαρτυρίες οι οποίες είναι καλοδεχούμενες αρκεί να στηρίζονται σε επιχειρήματα και όχι σε παρερμηνείες. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της αποσαφήνισης των θέσεων που εξέφρασα αποφάσισα να προχωρήσω στη σύνταξη και δημοσιοποίηση της παρούσας δήλωσης.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων -όπως αυτή έχει καταγραφεί από το 2014- και η οποία αποκλείει την αποδοχή από την Ελλάδα οποιουδήποτε ονόματος για τα Σκόπια το οποίο να περιέχει με οποιονδήποτε τρόπο την λέξη Μακεδονία αλλά και αντιλαμβανόμενος πως τα δεδομένα της διεθνούς διπλωματίας άλλαξαν απότομα και σε βάθος τους τελευταίους μήνες προχώρησα στην διατύπωση μιας πολιτικής πρότασης.

Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού που επικαλούνται οι Σκοπιανοί, ένα δικαίωμα που το έχουν όλοι οι λαοί του κόσμου, ένα δικαίωμα αναγνωρισμένο και κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο είναι ισχυρό και ακριβώς για αυτό το λόγο η πραγματικότητα είναι πως τελικά -δυστυχώς- τα Σκόπια έχουν ήδη πετύχει να αναφέρονται όλοι σε αυτούς με τον τρόπο που οι Σκοπιανοί θέλουν.

Μετά την αποδοχή της ψυχρής πραγματικότητας αναζήτησα μια διέξοδο, μια πολιτική λύση στο πλαίσιο της διπλωματίας, την οποία αντιλαμβάνομαι ως και τον μοναδικό ουσιαστικό τρόπο επίλυσης διαφορών μεταξύ πολιτισμένων κρατών καθώς γνωρίζω και εγώ όπως όλοι το δεδομένο πως ο “άλλος τρόπος” επίλυσης διαφορών είναι ο ...πόλεμος.

Η έρευνα μου στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της αναζήτησης κατέληξε με την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν ειδικότερα εκείνα που σχετίζονται με τον ρόλο που διαδραματίζει και επιδιώκει να συνεχίσει να παίζει η Τουρκία στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι πασιφανές πως η Τουρκία έχει υποστηρίξει με κάθε τρόπο όχι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών αλλά τις αλυτρωτικές και ανιστόρητες επιδιώξεις τους, άκρως προσβλητικές για όλους τους μορφωμένους ανθρώπους οι οποίες μάλιστα αναφέρονται ρητώς στο σύνταγμα τους.

Συνεκτιμώντας τα χωρίς προηγούμενο γεγονότα της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για σκοπούς εκτός της αποστολής του, της άρσης των κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, της στρατιωτικής συνεννόησης Η.Π.Α. - Ρωσίας, αλλά και την διασπορά των εστιών της παγκόσμιας γεωπολιτικής κρίσης (Συρία, Ουκρανία, Λιβύη, Παλαιστίνη κλπ) πρότεινα να ανοίξει στην Ελλάδα η συζήτηση για την δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδικού κράτους στα νότια της Τουρκίας.

Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού των λαών είναι όπως είπαμε κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και όλες οι επιδιώξεις, διεκδικήσεις και επιτυχίες της προέρχονται ακριβώς από αυτή την σθεναρή πίστη των Ελλήνων σε αυτό. Πράγματι στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Διεθνές Δίκαιο μοιάζει να μην είναι με το μέρος μας. Αυτό όμως οφείλεται καθαρά και μόνο στους λάθος χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1993. Η διπλωματία αντικαταστάθηκε από την έκφραση λαϊκιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων πολιτικού οπορτουνισμού. Αποτέλεσμα είναι σήμερα να αποκαλούνται οι Σκοπιανοί με τον τρόπο που θέλουν, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Η πολιτική μου πρόταση για συζήτηση περί κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων έγινε σε απόλυτη συνάρτηση με την σκέψη να θέσω προς δημόσια συζήτηση το ερώτημα σχετικά με την θέση που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο δημιουργίας Κουρδικού κράτους στα νότια της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων και των εδαφών, που ελέγχουν τα 12 εκατομμύρια Κούρδων που ζουν εκεί.

Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να επισημάνω πως η πρόταση αυτή αποτελεί προσωπική μου πολιτική τοποθέτηση και ενώ έχει τεθεί προς συζήτηση ανάμεσα στους βουλευτές και τα πολιτικά στελέχη της Ένωσης Κεντρώων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων.

Με τιμή,

Σαρίδης Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου