03 Μαΐου 2015

Το "τραύμα" του Ξηρού "αιμορραγεί" στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ! Τι γράφει το Stratfor για την τρομοκρατία

Το "τραύμα" του Ξηρού "αιμορραγεί" στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ! Τι γράφει το Stratfor για την τρομοκρατία

02.05.2015 | 22:00
Image

Για “αναβίωση” της τρομοκρατίας σε Ελλάδα και Τουρκία κάνει λόγο σε ανάλυσή του το αμερικανικό think tank Stratfor . Η επίθεση κατά της Ελλάδας δεν είναι φυσικά τυχαία. Εκφράζεται και μ΄ αυτή την ανάλυση η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την υπόθεση που προέκυψε για την πιθανότητα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

Το “επιθετικό” άρθρο του Stratfor κάνει ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Πρωτομαγιάς και πως αυτή από εορτή της άνοιξης έγινε ημέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Και φθάνοντας στη Δεύτερη Διεθνή του 1889 “μπλέκει” τις παραδοσιακές πλέον διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις των εργαζομένων με την ανάπυξη ακραίων αριστερών ομάδων που κατέληξαν να γίνουν τρομοκρατικές.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης “κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε στο πλαίσιο της στρατηγικής περιορισμού των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξει “μαχητικές ομάδες της αριστεράς”, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει εσωτερικά τις καπιταλιστικές χώρες.

Η ανάλυση του Stratfor συνεχίζει:

“Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 αυτές οι ομάδες πραγματοποίησαν μια σειρά από αντι-αμερικανικές και αντι-καπιταλιστικές βομβιστικές επιθέσεις, απαγωγές και δολοφονίες. Πολλές από αυτές τις επιθέσεις έχουν μείνει στην ιστορία ,όπως το 1978,η απαγωγή και η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο και το 1975 η δολοφονία του επικεφαλής της CIA στην Αθήνα Richard Welch.

Οι ομάδες αυτές υπέστησαν ένα σοβαρό πλήγμα το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Η επανένωση της Γερμανίας, και η μετάβαση πολλών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία έφερε στο φως τα αρχεία πολλών από τις υπηρεσίες που είχαν υποστηρίξει μαρξιστικές τρομοκρατικές ομάδες, αποκαλύπτοντας το πλήρες φάσμα της χορηγίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας προς τη τρομοκρατία”

Και το Stratfor επικεντρώνει στην “γειτονιά” μας:

“Σε μια γωνιά του κόσμου, στην βορειοανατολική Μεσόγειο, αριστεροί τρομοκρατίας εμφανίστηκαν, εν μέρει λόγω της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ως μέρος του δόγματος Τρούμαν…
Η κυβέρνηση της Τουρκίας αντιμετωπίζει προκλήσεις από διάφορες μαρξιστικές ομάδες. Το πιο σημαντικό σχήμα είναι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και το Λαϊκό Επαναστατικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπ (DHKP-C). Μολονότι το ΠΚΚ συμμετέχει σε μια συνεχιζόμενη και εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία με την κυβέρνηση, υπάρχουν συχνές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η τρομοκρατία στην Ελλάδα 


Σ΄ οτι αφορά στην Ελλάδα; Γραφει το Stratfor:

“Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία της βίαιου αριστερου ριζοσπαστισμού που ξεκίνησε με τη 17 Νοέμβρη, την οποία ακολούθησαν άλλες οργανώσεις φάνηκε που είχαν μια κοινή αντιιμπεριαλιστική, αντικαπιταλιστική και αντιαμερικανική εστίαση. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ιστορία επιτυχιών στην αντιμετώπιση αυτών των ομάδων αυτές συνεχίζουν να κάνουνβίαιες επιθέσεις …



Η 17 Νοέμβρη έκανε την πρώτη της επίθεση κατά τη διάρκεια της περιόδου, που η Σοβιετική Ένωση υποστήριζε ελληνικές κομμουνιστικές ομάδες. Το πρώτο χτύπημά της ήταν το Δεκέμβριο του 1975 με τη δολοφονία του αμερικανικού επικεφαλής της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς . Η 17 Νοέμβρη εξαπελυσε επιθέσεις σε πολλούς στόχους χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι 0,45 διαμετρήματος. Έκανε επίσης μια σειρά επιτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ακολούθου Άμυνας των ΗΠΑ William Nordeen το 1988. Το επόμενο έτος, η ομάδα έκλεψε αντιαρματικές ρουκέτες από μια στρατιωτική βάση στη Λάρισα και τις χρησιμοποίησε για να επιτεθεί σε κτίρια,σ΄ ένα λεωφορείο των ΜΑΤ, καθώς και σε θωρακισμένες λιμουζίνες που μετέφεραν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ένα βιομήχανο και τον Έλληνα υπουργό οικονομίας…

Η 17 Νοέμβρη παρέμεινε ενεργή πολύ περισσότερο από ό, τι παρόμοιες οργανώσεις στη Γερμανία και την Ιταλία. Τελικά, όμως, μια κακότεχνη βομβιστική επίθεση του 2002 είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των περισσότερων μελών της ομάδας. H μεγάλη δημοσιότητα στις συλλήψεις και τη δίκη προκάλεσε την άνοδο μιας νέας ριζοσπαστικής αριστερής οργάνωσης του Επαναστατικού Αγώνα.

Από το 2003-2010,ο Επαναστατικός Αγώνας έπληξε κτίρια που έχουν σχέση με την επιβολή του νόμου, τράπεζες, καθώς και διεθνείς εταιρείες. Το 2010 έξι μέλη του Επαναστατικού Αγώνα συνελήφθησαν και η ομάδα ουσιαστικά διαλύθηκε. Εμφανίστηκε όμως μια νέα, η οποία αυτοαποκαλείται Συνωμοσία της Φωτιάς κύτταρα, είχε ήδη ανακοινώσει την παρουσία της με μια σειρά από χαμηλού επιπέδου βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, τράπεζες και διπλωματικών οχημάτων. Συνωμοσία της Φωτιάς η οποία το 2010, όταν η ομάδα που έστειλε επιστολές-βόμβες στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα και το γραφείο της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Η αστυνομία έχει συλλάβει 13 άτομα για τη συμμετοχή τους.

Σήμερα στην Ελλάδα, οι αναρχικοί συνεχίζουν να διαπράττουν βίαιες επιθέσεις”.


Στην συνέχεια το Stratfor παραθέτει μια σειρά περιστατικών ,ακόμη και την επίθεση κατά του Βαρουφάκη για να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την ύπαρξη “αναρχικού τρομοκρατικού κινδύνου” στην Ελλάδα.


Τι προβλέπει για το μέλλον της τρομοκρατίας;

Η ανάλυση του Stratfor υποστηρίζει ότι “οι τρομοκρατικές οργανώσεις επωφελούνται από την εγγύτητα της Ελλάδας και της Τουρκία με τις μαύρες αγορές όπλων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή που τους διασφαλίζει ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όπλα και εξοπλισμό. Οι περιφερειακές αντιπαλότητες έχουν παίξει επίσης σημαντικό ρόλο. Λόγω της μακρόχρονης εντασης με την Τουρκία, η Ελλάδα επέτρεψε σε μέλη του DHKP-C να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα”. Αυτό το τελευταίο ασφαλώς και αποτελεί πλήρη υιοθέτηση όσων υποστηρίζει κατά καιρούς η Άγκυρα.
Τι άλλο τροφοδοτεί κατά το Stratfor την τρομοκρατία;

“Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την μαρξιστική και αναρχική άνοδο. Τα οικονομικά ζητήματα στην Ελλάδα μετά την κρίση του χρέους το 2009 και τα τρέχοντα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο αριθμό δυσαρεστημένων ανέργων και υποαπασχολούμενων ανθρώπων για τους οποίους η αναρχική ιδεολογία είναι ελκυστική”, γράφει το Stratfor.
Μετά από την υπερβολική προσέγγιση του θέματος το Stratof κλείνει την ανάλυσή του παραδεχόμενο ότι οι συλήψεις δεν είναι αρκετές για να εξαλείψουν την τρομοκρατία.Ο θυμός και η δυσαρέσκεια ανθρώπων απογοητευμένων από την οικονομική πραγματικότητα ,γράφει τροφοδοτεί με συμπάθεια τις ομάδες που έχουν επιλέξει τη βία ως μέσο δράσης.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου