Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, του επιχειρηματία στον κατασκευαστικό χώρο, Ιωάννη Καρούζου, της πρώην συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα, του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη και άλλων τριών κατηγορουμένων προτείνει ο εισαγγελέας εφετών...
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Η υπόθεση αφορά τα -κατά περίσταση- αδικήματα της φοροδιαφυγής, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άμεσης και απλής συνέργειας στα παραπάνω αδικήματα, που διαπράχθηκαν μέσω τραπεζικών δανείων για αγορά ακινήτων.
Ο εισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθούν επίσης σε δίκη, για την ίδια υπόθεση, ο επιχειρηματίας, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, ο γιός του Αθανάσιος, καθώς και ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ, Χρήστος Ρεκούμης.
Τα αδικήματα που αποδίδονται στους έξι κατηγορούμενους, αφορούν κατά περίπτωση νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός, στην ίδια πρότασή του, ζητάει να απαλλαγούν από το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος τα μέλη των αρμοδίων επιτροπών της Τράπεζας Πειραιώς, της Εμπορικής Τράπεζας, της Attica Bank και της Millenioum που είχαν κατηγορηθεί, συγκεκριμένα, ότι χορήγησαν χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις στον όμιλο Καρούζου δάνεια ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος στήριξε την απαλλακτική πρότασή του για τα στελέχη των τραπεζών σε «απόρρητη Έκθεση Ειδικής Έρευνας» της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ύπαρξη της έκθεσης αυτής είχε αποκαλύψει το directnews.gr από τις 24 Απριλίου 2014 (Διαβάστε εδώ)
Στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, αναφέρεται πως οι δύο πρώην σύζυγοι, από το 2004 και για περίπου εννιά χρόνια χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ τους καταλογίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφθασαν στην Δικαιοσύνη πριν περίπου τρία χρόνια, ο Όμιλος Καρούζου, με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή, προχωρούσε σε αγορές ακινήτων -φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρία. Κατά τον Εισαγγελέα, «είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων επί σκοπώ δικαιολογήσεως τραπεζικών συναλλαγών με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά , το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών, ατομικών και εταιρικών, σε πιστωτικά ιδρύματα, με μεθοδευμένες παντελώς παράτυπες πρακτικές που αντέβαιναν στο Γενικό Λογιστικό Σχέδιο, και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης με σκοπό πορισμού εισοδήματος...». Στην δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τον Εισαγγελικό λειτουργό, οι εμπλεκόμενοι με την εταιρία ΦΑΝΤΟΜ πρέπει να λογοδοτήσουν, καθώς η επίμαχη εταιρία φαίνεται να αγόρασε δύο ακίνητα του Ομίλου Καρούζου αντί "εικονικού" κατά την κατηγορία, τιμήματος 5 εκ. ευρώ, με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-5-2015 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου