21 Απριλίου 2016

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στην Αρμενία ο Λαβρόφ για να βρεθεί λύση

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στην Αρμενία ο Λαβρόφ για να βρεθεί λύση

21.04.2016 | 18:34
Image

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σερκέϊ Λαβρόφ θα επισκεφτεί επισήμως την Αρμενία την Πέμπτη 22 Απριλίου με σκοπό να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σερχ Σαρζιάν και τον υπουργό εξωτερικών Έντβαρντ Ναλμπάντιαν.
 

Οι δύο υπουργοί εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και εθνικών προβλημάτων, που αφορούν και τις δυο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης “έκρηξης” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η λύση στο πρόβλημα της διαμάχης θα επιτευχθεί μέσα από συζητήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Ρωσία και η Αρμενία είναι σύμμαχοι, γεγονός που έχει γραφτεί στη “Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασία και Αλληλοβοήθειας”, η οποία υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου 1997 και στη “Διακήρυξη Συμμαχικής Συνεργασίας”, που υπογράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2000.
Ένας έντονος πολιτικός διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι “στις 9 Μαΐου, ο Σέρχ Σαρζιάν παραβρέθηκε στην Παρέλαση Νίκης, τιμώντας την 70ή επέτειο (της Σοβιετικής νίκης) στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Στις 9 και 10 Ιουλίου, ο Σαρζιάν επισκέφθηκε την πόλη Ufa, τον τόπο των ανεπίσημων συνόδων κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης και του BRICS (διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική), με τη συμμετοχή των κορυφαίων κρατών- μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Στις 5 - 7 Σεπτεμβρίου 2015 και στις 10 - 11 Μαρτίου 2016, ο Σερχ Σαρζιάν, βρέθηκε στη Μόσχα σε επαγγελματικό ταξίδι.
Οι ηγέτες της πολιτείας οργανώνουν τακτικές συναντήσεις σε διάφορους διεθνείς χώρους συζητήσεων, για παράδειγμα για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, την Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών Τηλεφωνικού Κέντρου και τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Η Ρωσία συζητά με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, προσπαθώντας να δώσει ένα τέλος στη διαμάχη που αφορά στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η Μόσχα, έχει το ρόλο του “συνεργάτη” του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 2ας Απριλίου, εχθροπραξίες ξέσπασαν στη γραμμή απεμπλοκής στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ με τη Ρωσία να πλαισιώνει την Αρμενία, παρά το ότι η Αρμενία έσπασε την κατάπαυση του πυρός πολλές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου