26 Οκτωβρίου 2015

NH-90: Η υπόθεση που δείχνει τα μεγάλα ΟΧΙ που κάποιοι δεν είπαν στους εξοπλιμούς

NH-90: Η υπόθεση που δείχνει τα μεγάλα ΟΧΙ που κάποιοι δεν είπαν στους εξοπλιμούς

25.10.2015 | 20:00
Image

Σιγάν την αλήθειαν
χρυσόν εστί θάπτειν
Ευριπίδης
Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Δεν αρέσκομαι στην τυμβωρυχία και κουράστηκα, ειλικρινά, ν’ ακούω τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμμένο να ωρύεται επί μήνες για το σκάνδαλο της προμήθειας των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 από την Γαλλία που καλύπτεται από την ταφόπετρα της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα (άθλιο άρθρο 86) ατιμωρησίας των πολιτικών, οι οποίοι μετέθεσαν την κατάργησή του για το… 2021!

Όντως, το σκάνδαλο αυτό υπήρξε το μέγιστο της Σημιτικής περιόδου με αυτουργό τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κών. Σημίτη και τον ΥΕΘΑ κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Θα μου έλεγαν, αμφότεροι, άμα με συναντούσαν, ότι η προμήθεια είναι αποτέλεσμα ομόφωνης απόφασης του ΚΥΣΕΑ. Θα τους απαντούσα με ένα στίχο, από το χαριτωμένο τραγουδάκι του αξέχαστου Μητσάκη:

Αυτά που λες εγώ τ’ ακούω βερεσέ
Τα παραμύθια σου τ’ ανθίστηκα πια τώρα…

Ο κ. Πάνος Καμμένος κραυγάζει κατά των προμηθευτών, δικαίως, αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε στο παραπάνω ολέθριο δίδυμο που φέρει όλο το βάρος της αμαρτίας και αποτελεί το έτερο ήμισυ του ζεύγους των χορευτών του αργεντίνικου ταγκό της διαφθοράς (το έτερο είναι οι πωλητές). Χωρίς αυτά τα καλά Ελληνόπουλα θα μπορούσαν οι προμηθευτές, οι πωλητές να έκαναν αυτά που έκαναν και συνεχίζουν να πράττουν;
Δεν θα ασχολούμουν λοιπόν μ’ αυτό το θέμα (έχω γράψει τόσα που θεωρούμαι γραφικός πλέον) ξανά αν εν τω μεταξύ, δεν προέκυπταν τρία ερεθίσματα που με προκάλεσαν. Το πρώτο αναφέρεται στην δίκη, κατ’ έφεση, του τ.ΥΕΘΑ κ. Γιάννου Παπαντωνίου.

Ex ungue Leonem
(Εξόνυχος το Λέοντα)


Η υπόθεση περιστρέφεται σε απόκρυψη δήλωση ποσού 1,3 εκ. € από το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του τ. Υπουργού. Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε 4 έτη φυλάκισης και 100.000 € πρόστιμο. Επειδή δεν είμαι ούτε Δικαστής, ούτε Εισαγγελέας περιορίζομαι να καταγράψω απόσπασμα αγόρευσηςτου Εισαγγελέα της έδρας κ. Π. Πούλιου «Το ποσόν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση του κατηγορουμένου…. Από όλη την διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκρυβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης ποσού…»


Το άσμα της ευτυχίας

Pater patrie et salvator civitatis
(Πατήρ της Πατρίδος και σωτήρ των Πολιτών)
προσφώνηση σε Ρωμαίους Υπάτους

Ο σπουδαίος πολιτικός - Πρωθυπουργός κ. Σημίτης αφού βύθισε χιλιάδες Ελλήνων πολιτών στην απόγνωση ευλογώντας και καλύπτοντας το Μέγα Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, με συμπρωταγωνιστή τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, τον διόρισε στη συνέχεια, ΥΕΘΑ για να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Παράλληλα έδωσε εντολή στον τότε ΥΠΟΙΚ κ. Ν. Χριστοδουλάκη να δανείζεται ξέφρενα για να χρηματοδοτεί τους εξοπλισμούς και το όργιο των ΟΑ.


Ο κ. ΓΠ εμφανίσθηκε την 25/11/02, περιβαλλόμενος από τους Αρχηγούς των Επιτελείων, για εντυπωσιασμό, και ανήγγειλε με Εθνική Υπερηφάνεια κι ενθουσιασμό, ότι το ΥΕΘΑ προχωρεί με ταχείς ρυθμούς (μήπως κρυώσει η… σούπα) στην προμήθεια 42 Ε/Π ΝΗ-90, με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία ΝΗ-INDUSTRIES στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας Ευρωπαϊκών κρατών (NAHEMA) όπου θα συμμετείχαμε στην κατασκευή, την υποστήριξη και την συντήρηση, ανταλλακτικά κ.λπ.
Κόστος 659 εκ € (πολύ σύντομα τα Ε/Π έγιναν, μυστηριωδώς, 20 με τα ίδια λεφτά, και το κόστος ανήλθε σε 710 εκ. € με το "φέσι" των 51 εκ. € SWAPS που τους φόρτωσε ο ΥΠΟΙΚ κ. Χριστοδουλάκης).

Η Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή ανήλθε στο μεγαλειώδες ποσοστό του 1,19% (δηλαδή γύρω στα 8 εκ. €. Το φαντάζεσθε; 8 εκ. € θα δίνονταν στην ΕΑΒ για συμμετοχή: Χλεύη, όνειδος, αναισθησία!)

Κινητήρας ROLLS-ROΥCE.
Κατάσταση ελικοπτέρων: Άγνωστη, στα χαρτιά. Σε ανάπτυξη.
Σημειώθηκε τροποποίηση των προδιαγραφών του ΓΕΣ για να "φορεθούν" σε αυτές τα ΝΗ-90.
Ουδεμία διαπραγμάτευση έγινε. Όσο πούλαγε τ' αφεντικό. Η θαυμάσια αυτή συμφωνία ακούσθηκε ως άσμα χαρούμενο στον Στρατό. Νέα, σύγχρονα ελικόπτερα από τους Μεγάλους Πολιτικούς Ηγέτες που δεν είχε ανάγκη μεταφορικά Ε/Π αλλά εφόδου (όπως τα γηραλέα UH-IH)

Μια μικρή "υπέρπτηση" στην Φινλανδία

Στις 14 Οκτωβρίου 2001, ένα χρόνο πριν, η Φινλανδία υπογράφει σύμβαση με την ΝΗ-Ι για προμήθεια 20 ομοιότυπων με τα Ελληνικά, ελικοπτέρων. Διαβάσουμε στην ανακοίνωση της Φινλανδικής Κυβέρνησης (19 Οκτωβρίου 2001):
After two years of competition, systematic and professional process (RFI 1999, RFP 2001) participation giving Finish defense Industries the opportunity…
Δύο χρόνια διαδικασίες, διαπραγματεύσεις, πιέσεις, ύπαρξη πατριωτισμού και φιλότιμου των Φινλανδών, ιδού τι προέκυψε:

Τιμή 395 εκ. €, ακριβώς για 20, τα ίδια με τα δικά μας, ελικόπτερα NH-90.

Συναρμολόγηση 18 ελικοπτέρων (πλην των δύο πρώτων) στην κρατική PATRIA FINAVITEL.

Κινητήρες RΟLLS-RΟΥCE, συναρμολόγηση στην PATRIA, επίσης.

Η Φινλανδική Βιομηχανική Συμμετοχική αξία υπολογίζεται grosso - modo στο 25-35%. Άλλοι την υπολογίζουν 50%... Δηλαδή ένα τεράστιο ποσό μαζί με τεχνολογία διοχετευτήκαν στη Φινλανδική Οικονομία και τα εργατικά χέρια.

Η διαφορά τιμής (710-315=315 εκ. €) μειώνεται λόγω της Φινλανδικής συμμετοχής αλλά δεν παύει να είναι χαώδης εις βάρος της Ελλάδας των ΣήμιτοΓιάννων.
Ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης δεν εθεάθη πανηγυρίζων όπως ο κ. Παπαντωνίου αλλά ποιούσε την νήσσαν ή εκοιμάτο τον ύπνο του Ενδυμίωνος αφού δεν άκουγε τις κραυγές, ολίγων, εντύπων για το σκάνδαλο και ούτε έλαβε υπόψη την περίφημη έκθεση Πατρινού που παραδόθηκε και στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

Λίγα ακολουθούντα
Δεν θα ήσαν αυτοί λύκοι αν δεν ήσαν οι άλλοι πρόβατα.
Σέξπηρ - Ριχάρδος Γ΄

Ο διάδοχος του κ. ΓΠ στο ΥΕΘΑ κ. Σπηλιωτόπουλος, όταν υπεισήλθε στις λεπτομέρειες της προμήθειας παρ' ολίγο να παραφρονήσει. Έστειλε αμέσως τον φάκελο στον Εισαγγελέα. Το ίδιο έκανε και ο τότε Γεν. Διευθ. Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπάς (αμφότεροι απομακρύνθηκαν). Επεκράτησεν η αρχή του Πρωθυπουργού κ. Κων. Καραμανλή του Β', του επονομαζόμενουΣκανδαλοθάπτη: Κουκούλωσε τα όλα. Μην ακουμπάτε συναδέλφους. Παραθέτω ένα σύντομο απόσπασμα της καταγγελίας Ζορμπά:

Υπήρξε αυξημένη τιμή προμήθειας.
Δεν υπήρξε διαγωνισμός.
Δεν δόθησαν εγγυητικές επιστολές (αρθ. 36 ΠΔ 284/81).

Δόθηκε προκαταβολή 40% ΑΤΟΚΩΣ στην κατασκευάστρια εταιρεία η οποία καταβλήθηκε τον Οκτώβριο 2003 ενώ η αρχική πρόβλεψη, βάσει σύμβασης, προέβλεπε προκαταβολή 15%! Ποιος έδωσε την εντολή για διάθεση αυτής της τερατώδους προκαταβολής;
Πέραν αυτού ουδεμία ενέργεια έγινε για υπογραφή συμφωνίας τεχνικής υποστήριξής (FΟS). Ουδείς ενδιαφέρθηκε. Ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Στρατού (Δ Αερ. Στρ. - Τεχνικού). Τα Αντισταθμιστικά περιεγράφοντο με γενικές γραμμές και τα διαμοιράσθησαν οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ (τα δομικά) και SONAK (τα τεχνικά).

Μια μικρή αλλά λίαν ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια

Το ίδιο ΚΥΣΕΑ και την ίδια ημέρα απεφάσισε, σκανδαλωδώς, την προμήθεια ακόμη δώδεκα (12) ελικοπτέρων τύπου APACHI, με ανάθεση απευθείας στην εταιρεία BOEING, με αυξημένες τιμές, αποφεύγοντας την συμφωνία STATE-STATE (Διακρατική) πράγμα που αποτελούσε παράδοση για αγορά πολεμικού υλικού από USA, για να παρακάμπτονται οι μίζες.

Οι κινητήρες των APACHE, General Electric, ήταν όμοιοι (communality) κατά 60% αυτών των ΝΗ-90, εφόσον προεκρινόταν ο τύπος (η πρόταση της ΝΙ περιείχε επιλογή μεταξύ GE και ROLLS-ROYCE). Κάποιος κύριος, άψογα ντυμένος, όπως λέγεται, επισκέφθηκε Αξιωματούχους του ΥΕΘΑ οπότε με εντολή ΑΝΩΘΕΝ δόθηκε οδηγία στην Επιτροπή να προτείνει τη ROLLS-ROYCE!!

Αν διερωτηθήκατε γιατί αυτό το μέγεθος της θρασύτατης αρπαγής θα σας απαντήσω ότι οι ιθύνοντες είχαν την βεβαιότητα και αλαζονεία ότι δε τους ελέγχει κανένας αλλά και οι «συνδαιτυμόνες» ήσαν πολλοί.
Μετά από την διάπραξη αυτού του εθνικού εγκλήματος οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του κ. Κ. Σημίτης και Γιάννος Παπαντωνίου ποτέ δεν εμφανίστηκαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους. Περιορίζονται να δημοσιεύουν άρθρα στα φιλικά τους έντυπα συμβουλεύοντας τους δύστυχους Έλληνες πολίτες πώς θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κρίσης για την οποία οι ίδιοι φέρουν βαρύτατη ευθύνη (π.χ. ίδετε περισπούδαστο άρθρο του κ. Γ.Π. στα ΝΕΑ 4/08/15) Ξαναβλέπουμε τον τ. ΥΕΘΑ στο. προ ημερών THINK TANK FRIENDS OF EUROPE, στις Βρυξέλλες να διαμαρτύρεται για την πτωχοποίηση των Ελλήνων.

Τα άλλα δύο

Στην αρχή αυτού του κειμένου ανέφερα ότι υπήρξαν τρία (3) ερεθίσματα –προκλήσεις που με έκαναν να επανέλθω σ’ αυτό το, πολυσυζητημένο, και πάντοτε επίκαιρο πλέον θέμα των ΝΗ-90.
Το πρώτο ήταν η δίκη του κ. Παπαντωνίου. Ιδού και τα άλλα δύο.
Σύμφωνα με το ASD News (8-10-15) η Φιλανδική PATRIA υπέγραψε σύμβαση με την Σουηδική Κυβέρνηση να της παρέχει ανταλλακτικά για τα Ε/Π ΝΗ-90 (η ίδια παρέχει μονίμως ανταλλακτικά για τα Φινλανδικά). Πώς έμαθε η PATRIA να κατασκευάζει ανταλλακτικά; Μα μαζί με την συναρμολόγηση εξασφάλισε, ως ΑΩ, και άδεια κατασκευής ανταλλακτικών.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει κατασκευή δικού της μαχητικού. Επί τω ακούσματι έσπευσε η ROLLS-ROYCE να υπογράψει μαζί της MOU για την εγκατάσταση στην Άγκυρα Ανεφοδιαστικού κέντρου ανταλλακτικών, για την Ανατολική Μεσόγειο. Απ’ εκεί θα ψωνίζουμε και εμείς. Το 2003 οι αφέντες – κιμπάρηδες δικοί μας ουδέν απαίτησαν από τους Βρετανούς. Θα μπορούσαν να έθεταν αδιαπραγμάτευτο όρο μια τέτοια προσφορά.



Επικαιρική Προσθήκη


Τα Ε/Π ΝΗ-90 έπρεπε να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2008. Σ¨ημερα, επτά χρόνια μετά, έχουνπαραδοθεί 15 από τα οποία αμφιβάλλω αν ίπτανται τα 3. Το Υπουργείο προβληματίζεται για ένα έντιμο συμβιβασμό που θα επιτρέψει το επιθυμητό: Μεγάλη διαθεσιμότητα. Μετά τους ΣημιτοΓιάννους ουδείς ενδιαφέρθηκε για το σκάνδαλο (είπαμε: εκτός Σπηλιωτόπουλου και Ζορμπά). Έγιναν 2-3 τροποποιήσεις στη σύμβαση επωφελεία των πωλητών. Στα ΑΩ που «επεξεργάσθηκαν» τελευταία (2010-2015) έγινε λεηλασία.

Η κοινοπραξία της δόξας, ΝΑΗΕΜΑ, εξαφανίσθηκε. Ουδέποτε θελήσαμε να γίνουμε μέλη. Κάποιοι δεν το επιθυμούσαν…

Οι Έλληνες το 1940 είπαν μεγάλα ΟΧΙ, οι σύγχρονοι, στους εξοπλισμούς και αλλαχού, βροντοφωνούν πολλά ΝΑΙ στους νέους εισβολείς. Ζήτω το ΕΘΝΟΣ! 

Ο τρισάθλιος μισέλληνας κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε στη Γαλλική LIBERATION: Οι Έλληνες είναι μεγάλος Λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Κράτος" (22/10/2015) . Τότε, κ. Σόιμπλε, που δανείζατε αφειδώς και άνευ ενδοιασμών το Κράτος Σημίτη (και ξέρατε γιατί το κάνατε), όταν από τα δανεικά παίρνατε τεράστιες μιζοφόρες συμβάσεις εξοπλισμών, τότε, λοιπόν, αυτό ήταν αξιόπιστο Κράτος. Ιδού το μέγεθος της υποκρισίας σας. Τιμωρείτε το Μεγάλο Λαό για τους δωσιλογισμούς συνεργατών σας Ελλήνων. Μόλις προχθές Γερμανός αξιωματούχος κατήγγειλε ότι Γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία λάδωσε Έλληνες με 7,5 εκ.€ για τα πυροβόλα PCH.

Η Αριστερή Κυβέρνηση αφού διόρισε σε κορυφαία θέση την Ηγερία των Οικονομικών και συνυπεύθυνη του Γιωργάκη, κ. Λούκα Κατσέλη, τώρα διόρισε και τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη, που έπαιρνε, χωρίς περίσκεψη, τους πακτωλούς των δανεικών για εξοπλισμούς και ΟΑ, ως Αντιπρόεδρο της EUROBANK και Υπουργό Οικονομικών (στην Υπηρεσιακή). Μπράβο σας Κύριοι. Ευλογείτε κι εσείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου